joi, iunie 11, 2009

Planeta razboinicilor luminii


"Romanul scris de Boulle in 1963 a avut sansa unei ecranizari (cu Charlton Heston in rolul principal) cinci ani mai tirziu. Utopia neagra a lui Boulle e plasata in anul 2500. Un ziarist francez, Ulysse Mérou, ajunge pe o planeta unde intilneste maimute inteligente, iar oamenii, aflati intr-o stare degradata, pierzindu-si limbajul articulat, sint expusi in gradini zoologice si fac obiectul experientelor de laborator. O lume rasturnata: maimutele se intreaba daca oamenii au suflet. Mérou dezvaluie unei asistente simiene uluite ca vine de pe o planeta unde lucrurile stau pe dos. La intoarcerea sa pe Pamint, insa, e intimpinat de o maimuta. Raportul dintre specii e, de fapt, raportul de forta intre armata victorioasa si prizonierii de razboi si tine de o experienta pe care Pierre Boulle a trait-o."

Dupa celebra ecranizare din 1963, genialul Tim Burton face in anul 2001 un remake de succes care obtine atat un premiu BAFTA cat si alte 8 premii din 20 de nominalizari.
Regretul meu cel mai mare este ca sunt nevoita sa asist la turnarea unui alt remake care are loc chiar aici pe plaiurile mioritice.Ma indoiesc ca va avea vreo nominalizare la Cannes ,dar cu sau fara nominalizari sunt convinsa ca in scurt timp vom deveni mai celebri decat a reusit sa ne faca vreodata Sergiu Nicolaescu sau Cristian Mungiu.

Pentru ca suntem un popor spiritual care la nevoie stie sa faca haz de necaz iata ca aducem si o doza de originalitate caci din utopie neagra am cazut cu totii de acord ca o comedie neagra ne-ar reprezenta mai bine spiritul daco-rromano-cocalar.
Si iata cum noi,fiinte umane,inzestrate cu ratiune si sentimente nobile,mizantropi si pupincuristi din fire am hotarat sa ne folosim capacitatile intelectuale intr-un joc de-a dumnezeii pamanteni.
Si cu care alte fapturi ne-am fi putut juca mai bine decat cu fratii nostri de sange,nedomesticiti insa acum ceva vreme?Fratii nostri mai tuciurii,popor nomad care ne-a onorat cu decizia de a ramane pe meleagurile noastre.Mai intai i-am acceptat pentru ca altfel am fi dat dovada de rasism si nu am vrea sa se creada una ca asta despre noi in unita Europa evident...apoi am inceput sa le remarcam calitatile,talentul artistic de a compune si interpreta melodii devenite mai apoi imnuri si ode la adresa economiei tarii,a valorii acesteia cat si mesaje subtile cu inclinatii politice adresate atat prietenilor cat si dusmanilor acestei tari minunate.
Apoi pentru ca ne-au devenit din ce in ce mai dragi ne-am gandit sa construim scoli pentru a-i invata sa ne imite gesturile,sa ne vorbeasca limba si sa ne fure slujbele.
Se pare insa ca noi nu am avut nevoie de o calatorie interplanetara cu viteza luminii minus epsilon si o reintoarcere dupa 800 de ani ca sa ne trezim condusi de o satra masonica,malefica si uluitor de ignoranta.Si deasemenea se pare ca nu a fost necesar sa ne inchida in custi si sa faca experimente pe noi pentru a ne transforma intr-o subspecie...in creaturi inferioare lipsite de ratiune.Poporul roman pare sa fie atat de evoluat incat majoritatea a luat o decizie de buna voie si nesilita de nimeni.Si iata cum fara sa ne puna cineva pistolul la tampla am inceput prin a le cumpara albumele "muzicale",ca mai apoi sa-i votam,sa-i facem staruri de mass-media,sa-i invitam la multpreadifuzata emisiune Teo,mai nou sa facem telenovele despre ei,sa le imitam limbajul,gesturile,portul si traditiile,sa o vopsim pe Loredana Groza pe fata si sa-i punem o peruca,si sa facem un super star din Razboinicul luminii,pe care il invocam spunand "mustacioara lui,spicul graului"...
asa ca bine ati venit dragi romani pe Planeta Razboinicilor luminii,un mult prea lung metraj sub regia lui Adrian Sarbu,cu o distributie incredibila,difuzat si redifuzat zi de zi pe ProTv la cerinta telespectatorilor...

In ultima instanta vom incerca sa-i invocam spiritul Maresalului Antonescu,iar daca nici asta nu ne va salva eu zic sa fugim mancand pamantul si sa-i lasam sa-i expuna pe unguri in aceasta gradina zoologica RROMANIA PEACE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu